niedziela
| 15 grudnia 2019

"Uznajemy słowne znieważanie i napaść fizyczną na profesora Bogdana Chazana w Łodzi i Gnieźnie za karygodne. Protestujemy przeciwko akcjom mających na celu niszczenie zaufania społecznego do lekarzy. Solidaryzujemy się z działaniami Profesora w obronie ludzkiego życia" – czytamy w oświadczeniu Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy Polskich, w związku z atakami na prof. Chazana, które miały miejsce 7 i 8 listopada.

7 listopada 2019 r. prof. Chazan jako gość łódzkiej Fundacji "Życie" przyjechał na publiczny pokaz filmu "Nieplanowane" i dyskusję do kina "Charlie". Przed wejściem do kina profesor został zaatakowany przez grupę agresywnych ludzi. Napastnicy mieli ze sobą transparenty z napisem "prowokator" i "hipokryta".

"Kilku mężczyzn podbiegło do Profesora, inni usiłowali ich uspokoić i odciągnąć na bok. Jeden z mężczyzn usiłował wcisnąć profesorowi za kołnierz plakat z napisem, prawdopodobnie po to, by zrobić mu następnie zdjęcie z plakatem na szyi. (…) Z pomocą nieznanego mężczyzny profesorowi udało się dostać do drzwi i wejść na widownię kina. Poinformował zebranych o awanturze przed kinem i podziękował nieznanemu mężczyźnie za pomoc. Jesteśmy wdzięczni za ten gest obrony lekarza"

– napisali przedstawiciele KSLP.

Następnego dnia prof. Chazan zameldował się w Miejskim Domu Kultury w Gnieźnie, gdzie był jednym z wykładowców podczas konferencji na temat in vitro. W pewnym momencie jedna z przebywających na sali kobiet próbowała zakłócić konferencję, zaś bezpośrednio po prelekcji, grupa osób zgromadzonych pod budynkiem obrzuciła lekarza wyzwiskami. Do samochodu musiał być odprowadzony pod eskortą organizatorów spotkania.

W związku z tymi skandalicznymi wydarzeniami Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy Polskich (którego Bogdan Chazan jest wiceprezesem) postanowiło nie przyglądać się biernie i wystosowało specjalne oświadczenie.

"Protestujemy przeciwko akcjom mających na celu niszczenie zaufania społecznego do lekarzy. Solidaryzujemy się z działaniami Profesora w obronie ludzkiego życia, gdyż zgodnie z Kodeksem Etyki Lekarskiej. Powołaniem lekarza jest ochrona życia i zdrowia ludzkiego, zapobieganie chorobom, leczenie chorych oraz niesienie ulgi w cierpieniu; lekarz nie może posługiwać się wiedzą i umiejętnością lekarską w działaniach sprzecznych z tym powołaniem a Dla wypełnienia swoich zadań lekarz powinien zachować swobodę działań zawodowych, zgodnie ze swoim sumieniem i współczesną wiedzą medyczną"

– czytamy w oświadczeniu Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy Polskich sygnowanym przez dr n.med. Elżbietę Kortyczko, prezes KSLP, specjalista pediatrii i neonatologii oraz lek. Grażynę Rybak, delegata Oddziału Mazowieckiego KSLP, specjalistę pediatrii.

Pch24.pl /GG/ Fot. wSensie