piątek
| 30 października 2020
Redakcja | 16 października 2020

Mleko bez GMO a zdrowie

Mleko bez GMO a zdrowie

Popularność mleka bez GMO w Europie stale rośnie. Na półkach sklepowych coraz częściej spotkać można mleko oznaczone jako pochodzące od krów karmionych paszami niemodyfikowanymi genetycznie. Trudno się temu procesowi dziwić, bowiem walory spożywania mleka wolnego od GMO są nie do przecenienia. Kampania "Wolne od GMO" sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka i prowadzona przez Polską Izbę Mleka ma na celu poszerzenie wiedzy konsumentów na temat produktów mleczarskich bez GMO.

Świadomy konsument coraz częściej wybiera mleko bez GMO

Polacy wybierając żywność na sklepowych półkach, coraz częściej kierują się kryterium prozdrowotnym. Tendencja ta jest wyraźnie rosnąca i w obecnych czasach chyba już oczywista. Prof. Zenon Nogalski – kierownik Katedry Hodowli Bydła i Oceny Mleka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, tłumaczy, że w znacznym stopniu wynika to z rosnącej świadomości współczesnego konsumenta.

– Dobrze poinformowany konsument poszukuje żywności, która niesie ze sobą oprócz walorów stricte spożywczych, cech funkcjonalnych korzystnie wpływających na zdrowie, także bezpieczeństwo. Chcemy znać źródło żywności, chcemy wiedzieć w jakich warunkach wytworzoną ją, w jakim stopniu obciążyło to środowisko i jeśli pochodzi od zwierząt to czy zwierzęta utrzymywano w warunkach dobrostanu

– przekonuje ekspert.

Mleko bez GMO – właściwy kierunek

Jak ta kwestia odnosi się do polskiego mleka. Nad Wisłą produkuje się mleko w oparciu o dawkę pokarmową niezawierającą pasz genetycznie modyfikowanych. Spotyka się to z szerokim zainteresowaniem zarówno ze strony klientów, jak i producentów. Dr hab. Kamila Puppel z Katedry Hodowli Zwierząt Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW zwraca uwagę, że produkcja mleka bez GMO to właściwy kierunek.

– Żywność bez GMO oznacza mniejszą ingerencję w to, co spożywamy. W przypadku mleka krowiego nie jest to problematyczne. Jest to wyzwanie dla producenta, dla hodowcy, ale idące w dobrym kierunku. W ciągu ostatnich 50 lat odnotowano duży postęp produkcyjny i genetyczny w hodowli bydła mlecznego, a uzyskanie wydajności sięgającej powyżej 9000 kg mleka za laktację nie stanowi problemu.

– mówi w rozmowie z portalem "Świat Rolnika". 

– Dlatego też wyznaczenie nowych celów hodowlanych jest bardzo potrzebne. Nowoczesna hodowla powinna być ukierunkowana na jakość produktu, zdrowotność i dobrostan zwierząt, ponieważ to gwarantuje opłacalność produkcji

– dodaje.

Wobec GMO warto zachować ostrożność

Podobnego zdania jest dr Irena Białokoz-Kalinowska, pediatra i alergolog, która zaleca daleko posuniętą ostrożność wobec GMO.

– Należy pamiętać o tym, że modyfikacja genetyczna organizmów nie jest procesem naturalnym. W tej chwili nie jesteśmy w stanie ocenić, jakie będą konsekwencje w przyszłości powszechnego wprowadzania GMO

– wskazuje.

Jak tłumaczy, obawy dotyczą zarówno skutków środowiskowych związanych z wypieraniem naturalnych gatunków przez rośliny genetycznie modyfikowane i potencjalnych reakcji krzyżowych z naturalnymi roślinami, jak i szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt spożywających żywność modyfikowaną genetycznie. Do tej pory nie ma rzetelnych obserwacji jednoznacznie oceniających wpływ długoterminowego spożywania roślin GMO na zdrowie ludzi i zwierząt, jednak wyniki niektórych badań przeprowadzanych na zwierzętach laboratoryjnych są niepokojące. W wątrobie i nerkach szczurów karmionych GMO wykazano zmiany wskazujące na toksyczność roślin modyfikowanych. Pewne jest, że trzeba liczyć się ze zwiększonym ryzykiem reakcji alergicznych u osób spożywających GMO. Dla przykładu modyfikowane ziemniaki i pomidory wywołały poważne reakcje alergiczne i m.in. z tego powodu zaprzestano dalszych prac nad tymi warzywami.

– Nie dysponujemy wynikami badań dającymi gwarancję braku negatywnych skutków zdrowotnych spożywania żywności GMO przez ludzi i zwierzęta, dlatego wskazana jest daleko posunięta ostrożność w promowaniu tego typu żywności

– podkreśla dr Irena Białokoz-Kalinowska.

– Dla ludzi oraz zwierząt zdecydowanie bezpieczniejsza jest żywność wolna od GMO

– zaznacza.

Trzeba przy tym podkreślić, że konsumenci stawiają na produkty dobrej jakości, bez konserwantów, wolne od GMO, zwracając przy tym coraz większą uwagę na certyfikaty.

Certyfikat "Wolne od GMO"

Symbol "Wolne od GMO" lub "bez GMO" można spotkać coraz częściej jako oznaczenie produktów mleczarskich i spożywczych. Wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów, którzy szukają wiarygodnych informacji o produkcie, Polska Izba Mleka opracowała standard PIM "Bez GMO", który skierowany jest do wielu różnych obszarów łańcucha żywnościowego.

Żywność genetycznie modyfikowana budzi u konsumentów negatywne skojarzenia. Jest to obawa związana z wpływem na zdrowie człowieka. Jedną z potrzeb konsumentów, na którą wskazują badania i ankiety, jest jednoznaczne oznakowanie żywności w celu dokonywania świadomego wyrobu podczas zakupów. Na podstawie obowiązujących obecnie przepisów producenci żywności i paszy mają możliwość dobrowolnego oznakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych, jako produktów wolnych od GMO. Daje to konsumentom informację oraz prawo wyboru przy zakupie produktów żywnościowych, czy w danym produkcie występuje modyfikacja genetyczna, czy jest to żywność bez GMO.

agropolska.pl, portalspozywczy.pl, światrolnika.info /GG/ fot. wSensie


wSensie.pl to polski portal internetowy, którego celem jest dostarczanie Czytelnikom najwyższej jakości informacji i opinii. Na naszych stronach znajdą Państwo najważniejsze informacje ze świata polityki i gospodarki, liczne wywiady i komentarze oraz wideo. 2018 Copyright wSensie.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „x” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej o polityce prywatności możesz przeczytać tutaj.